Niezależnie od tego, czy próbujesz stać się silniejszym, pozbyć się dokuczliwych kontuzji, czy po prostu nabrać więcej masy mięśniowej, jednym z najtrudniejszych elementów jest realizowanie zapotrzebowania na makroskładniki, czyli tzw. trzymanie diety. Postęp, a nie doskonałość! Gdy Twoim celem jest zwiększenie masy ciała, możesz spożywać [...]
[...] dziennego zapotrzebowania, większa zawartość wapnia (istotne dla osób na diecie bezmlecznej), ciekawy smak, zdecydowanie lepiej smakują na zimno niż ziemniaki, bardzo dobre źródło potasu, dwa razy więcej błonnika niż w ziemniakach. Minusy: cena, dostępność, słodki smak niekoniecznie nadaje się do tworzenia wyrobów ziemniaczanych, obieranie [...]
[...] Sprawia ona, że mija sporo czasu zanim pomyślimy o kolejnym posiłku, co w konsekwencji prowadzi do spożycia mniejszej ilości kalorii w ciągu dnia. Jest to zdecydowanie dobre połączenie dla wszystkich borykających się z nadmiarowymi kilogramami oraz problemem z poskromieniem własnego apetytu. Jak widzisz, nie trzeba zakładać, że każdy [...]
[...] Oto przegląd najbardziej typowych pułapek, na jakie są narażone osoby chcące poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: Naturalne, czyli dobre dla odchudzania Nie. Posługujesz się błędnym tokiem rozumowania. Naturalne produkty mogą być niesamowitą bombą energetyczną. Przykład: miód, skoncentrowane źródło [...]
[...] 12,4 mg cynk 0,4 mg miedź 0,1 mg mangan 0,2 mg selen 0,2 ug Plusy: trzy razy więcej witaminy A, jedno z lepszych źródeł witaminy C - 149% dziennego zapotrzebowania, bardzo dobre źródło witaminy K - 127%, dobre źródło folianów - 16%, więcej błonnika, 2,8 g białka jest dość sporą ilością, jak na warzywo (ma to znaczenie dla osób na diecie [...]
Coraz więcej osób testuje metodę odżywiania IIFYM, która staje się niezwykle popularna. Koncepcja tej diety polega na bardzo elastycznym i swobodnym podejściu do całości żywienia, być może ten aspekt wpłynął na to, iż coraz częściej zauważyć można, że metoda ta jest chętnie przeprowadzana i często polecana innym. Podsumowanie: dieta powinna być [...]
[...] naszych mięśni. Wykonując trening siłowy, doprowadzamy do mikrourazów naszych tkanek mięśniowych. Z kolei wypoczywając, tkanki te regenerują się i rosną. Warto raz na jakiś czas odpocząć, nawet przez kilka dni, odpowiednio dobrze odespać i "zresetować" nasz umysł oraz ciało. Regeneracja i dobre samopoczucie są naprawdę ważne w budowaniu masy.
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
Powszechnym błędem jest przekonanie, że nie można uzyskać wystarczającej ilości białka do budowy mięśni, jeśli nie spożywa się mięsa i produktów mlecznych. Sukcesy niektórych wegańskich kulturystów pokazują jednak, że tak nie jest. Jak skuteczna jest dieta oparta na roślinach do budowy mięśni? Stosowanie diety roślinnej nie stawia cię w gorszej [...]
[...] cardio pomagają spalić nadmiar kalorii, który może prowadzić do gromadzenia się tłuszczu. Osobiście wolę rower stacjonarny lub schody do ćwiczeń cardio”. Ponieważ zdrowie i dobre samopoczucie są dla Lee Labrady najważniejszymi priorytetami, nie jest to pierwszy raz, kiedy przedstawia on przydatne wskazówki zapewniające lepsze życie. Jego pasja [...]
Większość osób na początku swojej drogi w kierunku zdrowego trybu życia i walki o lepszą sylwetkę ma problem z tym, jak zacząć. Bardzo wielu z nich myśli, że samo wykupienie karnetu na siłownię i ćwiczenia raz czy dwa w tygodniu, wystarczą do osiągnięcia zamierzonych efektów, niestety takie osoby są w błędzie. Zapewnij organizmowi wszelkich [...]
Najczęściej wymienianym minerałem w kontekście zdrowia kości jest wapń. Jest to absolutnie prawdą. Z drugiej strony, wapń jest tylko jednym z minerałów, który wpływa na zdrowie Twoich kości. Badania pokazują, że wiele składników odżywczych działa synergistycznie w kontekście utrzymania gęstości kości i zmniejszenia ryzyka osteoporozy. [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
[...] wynikać głównie będzie z tego, w jakim okresie treningowym chcesz wykorzystać białko oraz od tego, jaki stopień zaawansowania prezentujesz. WPC powinno stanowić rozwiązanie dobre dla większości osób trenujących. WPI sprawdzi się w przypadku nietolerancji laktozy, chroniąc układ trawienny przed dyskomfortem. WPH to głównie preparat dla [...]
[...] dieta ta musiałaby zostać zmodyfikowana, ponieważ zawiera tylko 20% białka. Lepszym planem może być obniżenie zawartości tłuszczu z 40% do 30% z naciskiem na "dobre tłuszcze" takie jak kwasy omega-3 oraz zwiększenie zawartości białka z 20% do 30% w celu utrzymania masy mięśniowej i przeciwdziałaniu wszelkim efektom kortyzolu. Na [...]
Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]
Bardzo często młodzi adepci kulturystyki otrzymują błyskotliwe porady dotyczące treningu siłowego, diety czy suplementacji. Oto kilka najlepszych z nich. Z oczywistych względów nie podaję żadnych danych, które mogłoby zidentyfikować osoby. Inwencja trenujących nie ma granic, dlatego z pewnością znasz ludzi, którzy głoszą podobne poglądy. [...]
[...] zawiera go 10,8 g na 100 g i pomaga stymulować do pracy pożyteczne bakterie, a także wspomaga trawienie. Fasola Fasola to kolejny rodzaj żywności, która może wzmocnić dobre bakterie jelitowe. Jest bogata w białko i jest doskonałym źródłem potasu. Zawartość składników odżywczych w fasoli sprawia, że jest ona doskonałym podstawowym produktem [...]
Kluczem do utraty wagi i zachowania dobrego samopoczucia jest dbanie zarówno o jakość diety, jak i ilość dostarczanych kalorii. Po pierwsze, wartość odżywcza żywności jest ważna dla ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo niektóre potrawy sycą dużo bardziej, niż inne, co oznacza, że możesz spożyć je w mniejszej ilości i czuć się syty. Na przykład jabłko [...]
Wiele źródeł naukowych porównuje białko konopne pod względem jakości, do białka zawartego w jajach i soi. Jednak niska zawartość lizyny sprawia, że białko konopne nieco odstaje od swoich konkurentów. Białko konopne jest jednak dobrym rozwiązaniem dla alergików, osób preferujących produkty mało przetworzone, które są dość wrażliwe na dodatki [...]